Кількість
|
Вартість
|
||
|
Чорний чай Аньхуа є одним із шести основних сортів чаю, відноситься до чаїв з вторинною ферментацією. Основними формами виробництва є грибна цегла (фужуань), чорна цегла, квіткова цегла, зелена цегла, сянцзянь і т.д.
У давнину частина даного чаю продавалася в Шаньсі, Шенсі, Ганьсу, город Суюань (тепер частина району Сіньчен (Нове місто) міста Хух-Хото), Нінся, Сіньцзян, Тибет, Монголію та інші місця, частина чаю оброблялася і пресувалася в цеглу, яка не тільки продавався на внутрішньому ринку в північно-західному Китаї, а й експортувався до інших країн ближнього зарубіжжя.
Чорний чай Аньхуа є предком китайського чорного чаю. В історичних матеріалах династії Тан (856 р.) він був записаний як «тонка скибочка Цюйцзян (південний захід провінції Хунань)» і колись була відзначена як данина двору. Аньхуа був офіційно створений у третій рік правління Чжу Хоуцун династії Мін (1524). До кінця 16 століття чорний чай Аньхуа вже займав лідируючі позиції у Китаї.
6 квітня 2010 року колишнє Головне управління з нагляду за якістю, інспекцією та карантином затвердило захист продуктів з географічною вказівкою для темного чаю Аньхуа.15 листопада 2019 року він був доданий до Каталогу сільськогосподарських брендів Китаю.
Чорний чай Аньхуа названий на честь місця зростання в повіті Аньхуа провінції Хунань. У давнину Аньхуа називався Мейшань. Розташований у північно-центральній частині Хунані біля північного підніжжя гір Сюефен, поряд річка Цзишуй протікає в середній течії. Повіт був заснований за династії Сун, на той час там уже чайні дерева покривали похилі береги, росли самостійно. Він знаходиться поблизу золотого перерізу таємничої 30 ° північної широти та осі земної півночі на південь. Повіт знаходиться неподалік точки золотого перерізу таємничих 30° північної широти (широта розташування основних древніх цивілізацій) і осі землі північ-південь.
Гори в Аньхуа суміжні, є пагорби, гребені, рівнини розкидані, гори сильно порізані, долини розвинені, а густина водної системи висока. Грунт чайного саду в основному кислий і лужний, багатий азотом, калієм та іншими органічними речовинами. Повіт Аньхуа розташований у зоні субтропічного мусонного клімату з чотирма чітко вираженими сезонами, рясними опадами, коротким сильним холодним періодом, а період зростання чайних дерев триває понад 7 місяців.
В Аньхуа є рельєф льодовикових морених скель (тиліт), на які припадає 85% території світу, а морені скелі називають камінням довголіття та камінням щастя. Товщина, масштаб і якість гірських утворень морен у повіті Аньхуа називають «найкращими у світі», а наукова спільнота називає їх «чудесами світу». Якщо посадити чай на такій землі, середній вміст селену в чайному листі становить 0,22 частки на мільйон, що вдвічі перевищує середній вміст селену в чайному листі у всьому Китаї і в сім разів перевищує середній вміст селену в чайному листі у світі, що утворює помірно "збагаченим селеном чай". Моренні скелі - релікт льодовикового періоду, утворені 600 мільйонів років тому, є неповторними географічними та екологічними умовами для чудової якості чаю.
Харчова цінність
Оздоровчий ефект чорного чаю є унікальним. Під час спеціального процесу виробництва чаю Аньхуа він природно ферментується, у процесі чого утворюється грибок Eurotium cristatum (відомий як золота квітка). Унікальний грибок цього чорного чаю багатий на 18 видів амінокислот і більше 450 видів елементів, які корисні для організму людини.
Квітки жовтої плісняви (Eurotium cristatum) у народі називають «Золотими квітами», це вид грибка, що відноситься до класу Eurotiales trichocomaceae. Може виникати на ґрунті, на пресованому чаї, деяких медичних препаратах, на тирсі деяких порід дерев і т.д.
Eurotium cristatum відноситься до ряду пробіотиків, тобто корисних бактерій, які за певних температурних умов можуть розмножуватися в пресованому чаї. На вигляд вони нагадують маленькі жовті квіти, тому його і прийнято називати «Золотими квітами» - Цзінь Хуа (金花).
Згідно з науковими дослідженнями, «Золоті квіти» не тільки не шкодять чаю, а навпаки, коли на стадії вторинної ферментації «золоті квіти» утворюються на чаї, вони насичують його такими корисними елементами, як амілаза та оксидаза, і виникає ефект каталізатора перетворення крохмалю на моносахарид , посилюється окислення поліфенолу, в результаті чого змінюється колір заварки, а смак і аромат набувають ноток «свіжості». У смаку також відчувається прохолода та присутня свіжість.
Спосіб заварювання
Чорний чай Аньхуа можна заварювати в гайвані, чайнику з ісинської глини, скляному чайнику для заварювання, для старого чаю краще використовувати чайник з ісинської глини або гайвань.
Візьміть 5 г чорного чаю Аньхуа, гайвань та чайник з окропом. Спочатку очистіть чайний посуд окропом, особливо гайвань, потім помістіть 5 г чорного чаю Аньхуа у порцелянову гайвань і залийте окропом. Відразу вилийте воду (промийте чай), знову додайте воду, зачекайте 5-10 секунд, поки чай завариться, а потім випийте чайний відвар в гунадаобей.
Спосіб варіння
Покладіть відповідну кількість чаю в чайник у співвідношенні чаю і води приблизно 1:100, тобто на 5 г сухого чаю потрібно 500 мл води, спочатку налийте в чайник 500 мл холодної води, нагрійте доведіть його до кипіння, потім зупиніть процес кипіння і покладіть чайне листя в чайник, знову доведіть до кипіння, потім вимкніть вогонь, відфільтруйте чайний осад та чайний відвар готовий до вживання.